Meedoen met de paddenstoelenkartering

Iedereen kan paddenstoelenwaarnemingen doorgeven aan de Kartering. Het maakt daarbij niet uit of het om een enkele waarneming gaat of om hele lijsten. Wel dienen de waarnemingen betrouwbaar zijn. Paddenstoelen behoren nu eenmaal tot de moeilijkst herkenbare organismen! Als u zich met het waarnemen van paddenstoelen wilt bezighouden, kunt u het beste lid worden van onze vereniging. Ook bieden wij op onze website aanwijzingen bij het determineren en kunt u via de districtenkaart contact zoeken met onze consuls en districtsco÷rdinatoren die u kunnen helpen bij veel van uw vragen.
De enige (en snelste!) manier om paddenstoelen goed te leren kennen en (beginners)fouten af te leren, is door regelmatig met andere mycologen op pad te gaan! Wanneer u wat ervaring met het herkennen van paddenstoelen heeft opgebouwd, kan u zich laten registreren als karteerder. En nogmaals: daarvoor hoeft u geen uitgebreide soortenkennis te hebben, maar wel een goede kennis van de soorten die u doorgeeft!

Waarnemingen doorgeven
U kunt waarnemingen doorgeven met behulp van het Excel-invoerformulier PaKa_NL. Dit formulier werkt in MS Office-versies vanaf 2007. Het kan ook worden gebruikt op de Mac.
Ga naar de informatie- en downloadpagina om het formulier te downloaden.
Waarnemingenformulieren worden altijd ingeleverd bij de districtscordinator (DC) van het eigen district. De WPN stelt er prijs op dat DC's waarnemingen verwerken van de mensen uit hun eigen omgeving, die zij ook goed (kunnen) kennen! Contactgegevens van de DC's zijn te vinden via de districtenkaart. De DC zal nog een conrole uitvoeren en kan contact opnemen met de inzender en vragen stellen. Waarnemingen kunnen ook zonder voorbehoud door de DC geweigerd worden, bijvoorbeeld als de validatie onvoldoende is (zie ook onder validatie).

Karteerdershandleiding
Als u paddenstoelenwaarnemingen gaat doorgeven, heeft u een Karteerdershandleiding nodig. Deze handleiding kan men interactief raadplegen en als PDF-bestand downloaden. Gedrukt is de handleiding gratis te verkrijgen bij landelijke NMV-bijeenkomsten. Bekijk de online karteerdershandleiding

Aanmelden als karteerder
Als u zich als waarnemer voor de Paddenstoelenkartering wilt laten registreren, klik dan op onderstaan de koppeling:

Aanmeldingsformulier: U kunt zich online als karteerder aanmelden!